Hur ditt yrkesliv kommer se ut i framtiden beror på dig själv i allra högsta grad. Medan det förvisso finns faktorer som påverkar jobbmarknaden som du inte kan styra finns det också mycket du kan göra för att få en stimulerande karriär. Nyckelordet är i de allra flesta fallen utbildning. Det kan handla om allt från akademiska studier, kurser, praktik eller att helt enkelt läsa mycket om ett visst ämne.

Om du redan har gått en viss yrkesutbildning, eller har arbetat i flera år och nu vill sadla om, finns det flera intressanta alternativ och möjligheter som kan passa dig extra väl. Det gäller dock att tänka lite utanför boxen och att inse din potential. Genom att vända dig till ett bra bemanningsföretag kan du dels se vad som är extra attraktivt på jobbmarknaden just nu, dels hitta jobb när du är klar med utbildningen. Söker du ett jobb på heltid eller är du intresserad av konsultuppdrag? Det finns arbeten över hela landet för dig som är på jakt efter nya utmaningar.

Det är aldrig för sent

Många fastnar i ett visst ”tänk” och vill inte avvika från den redan utstakade banan eller kanske rentav känner att det är för sent att göra något nytt. Det ligger också en viss trygghet i att stanna kvar i det du är välbekant med, exempelvis den utbildning du precis gått eller det jobb du länge sysslat med. Om du är nöjd med det är det absolut inget fel men om du känner dig frustrerad, stressad eller kanske rentav uttråkad kan det vara dags att tänka om och göra något nytt. Ett alternativ är att radikalt byta karriär eller att börja jobba med något helt annat än det du faktiskt utbildat dig till.

Det är en kul utmaning att prova på något helt nytt. Visste du, till exempel, att det är välbetalt att jobba som lagerarbetare eller att du får enorma erfarenheter i problemlösning och människokännedom av att arbeta med kundtjänst? Du kan också satsa på att söka konsultjobb vid sidan av ditt vanliga arbete, vilket i sin tur kan leda till många nya kontakter och erfarenheter. För dig som är helt grön på arbetsmarknaden får du snabbt värdefull kunskap och nya lärdomar.

Gör ett tankeexperiment

Om allt det här känns överväldigande eller rentav omöjligt kan det vara till hjälp att göra ett litet tankeexperiment. Föreställ dig själv om fem år. Vad du än väljer att göra kommer du fortfarande vara du om fem år. Vill du att ditt ”du” om fem år gör exakt samma saker som idag eller vill du se dig själv i en ny roll eller med nya kunskaper? Om tanken känns kul och lite spännande är det bara att sätta igång och kontakta det där bemanningsföretaget – det kan bli det bästa valet du någonsin gjort.

Leave a Reply