Idag kan du enkelt studera på distans. Så gott som alla Sveriges universitet och högskolor erbjuder kurser och program via distansstudier.

Fördelar med distansundervisning

Det finns många fördelar med distansundervisning. Först och främst så behöver du inte flytta. Det underlättar särskilt för barnfamiljer och par. När en förälder eller en person i paret vill utbilda sig behöver inte det betyda att de behöver flytta. De andra kan fortsätta sina liv som vanligt. Det gör det lättare att börja en utbildning eller att gå en vidareutbildning inom sitt yrke. Du är lärare och vill läsa mer specialpedagogik? Då läser du på distans mot Stockholms Universitet hemifrån soffan. En annan fördel är att du lättare kan arbeta samtidigt som du studerar. Eftersom du lägger upp ditt schema själv, så kan du välja att sitta i kassan på Ica mellan 8-12 på måndagen eller att ta ett nattpass som sjuksköterska under helgen utan problem. Distansundervisning är också en bra hjälp för människor att komma tillbaka till samhället. Det ger struktur i vardagen och en möjlighet att delta, samtidigt som de inte behöver möta nya människor varje dag.

Nackdelar med distansundervisning

Den största nackdelen med distansundervisning är att man lär sig mindre när man inte får sitta och samtala dagligen med andra människor. Att samtala med andra är både viktigt utifrån att må psykiskt bra, vi behöver relationer, men också utifrån att fördjupa sig inom sitt kunskapsområde. Det kan också bli ensamt att studera på distans. Det kräver också att du verkligen kan disciplinera dig och sitta med studierna, istället för att titta på Netflix eller kattfilmer på Youtube.

Leave a Reply