Den största skillnaden mellan människor som uppnår sina mål och resten av befolkningen är kunskap. Många associerar kunskap med utbildning, vilket är helt rätt, men det är också en förenkling. Vill du leva ett rikt liv ska du älska att söka kunskap i livets alla situationer. Du kan lära dig hela livet och skolan är bara ett sätt.

1# Universitet eller högskola

Genom att studera på ett universitet eller en högskola kommer du att lära dig mycket. Att bara läsa en kurs, som 30 poäng historia på distans mot Umeå Universitet, kommer ge dig mycket ny kunskap. Även om du redan har ett jobb så kan du välja att studera något intressant på högskola bara för att ge hjärnan en utmaning och vidga dina intellektuella vyer. Alla kan göra det.

2# Folkhögskola

Folkhögskola är ett fantastiskt koncept. Du får fördjupa dig inom ett kunskapsområde som du verkligen är intresserad av. Det finns folkhögskolor över hela landet och de erbjuder allt från att läsa upp gymnasiekompetens för den som var skoltrött under gymnasietiden, till att lära sig teckenspråk (leder till jobb), få fördjupa dig i natur, tro, teater eller sång. På många folkhögskolor finns det också ett gemensamt boende.

3# Böcker

Du bör läsa böcker livet ut. Människor som läser klarar sig faktiskt bättre i livet, både ekonomiskt och karriärmässigt, vare sig de är läkare eller möbelsnickare. Din utbildning säger faktiskt inte lika mycket om din intellektuella nivå som om du faktiskt läser (lyssnar) på böcker och medvetet lär dig saker.

4# Ljudböcker

Ljudböcker är ett perfekt komplement till vanliga böcker. Med en nedladdad ljudbok i mobilen kan du lyssna till berättelser eller lära dig nya saker medan du kör bil, joggar eller städar. Om du har nedsatt syn eller lässvårigheter kan du lära dig lika mycket som alla andra genom ljudböcker.

5# Kurser

Det finns tusentals kurser att gå. Tycker du om att arbeta med händerna? Eller vill du lära dig ett nytt språk? Se om det är någon som erbjuder en smyckestillverkningskurs eller språkkurs där du bor. Att lära sig tillsammans med andra är både roligt och underlättar lärandet.

6# Radio

Lyssna på radio. Följ med i vad som händer genom att alltid ha P1 inställt som förstaval.

7# Podcasts

Det finns jättemånga podcasts att lyssna på. Om allt från omvärlden till hur du tar dig igenom svåra situationer eller om kungar i 1200-talets Danmark.

8# Youtube

Behöver du lära dig hur man skrapar och målar ett hus för ett perfekt resultat? Tysk grammatik eller hur du förbättrar din fingersättning när du spelar gitarr? Kolla Youtube.

9# Onlinekurser

Det finns onlinekurser om allt från marknadsföring på Pinterest till hur du lackerar din bil – och allt däremellan. Bra onlinekurser måste du ofta betala för, men du lär dig mycket.

10# Res

Vare sig du reser utomlands, inom landet eller bara gör en dagsutflykt till grannstaden kan du lära dig något. Ju mer du reser, desto ödmjukare kommer du (förhoppningsvis) att bli.

11# Andra människor

Umgås med och lyssna på andra människor.

Leave a Reply